Ledverlichting

Wat is een LED
Een led is een elektronische component, een halfgeleider die licht uitzendt als er een elektrische stroom in doorlaatrichting doorheen wordt gestuurd. Het woord led is een
afkorting van light-emitting diode, in het Nederlands: licht-emitterende diode of lichtuitstralende diode.


De voordelen van LED
Led heeft vele voordelen ten opzichte van traditionele verlichting. Led verlichting heeft een laag energieverbruik, een langere levensduur, is milieuvriendelijk, heeft een lage warmteontwikkeling, heeft geen opwarmtijd en een groot rendement.
Laag energie verbruik
Een led kan veel meer uren licht geven dan een spaarlamp voordat hij kapot gaat. Vaak staat op verpakking van led verlichting dat deze zeker 30.000-50.000 uur zou moeten meegaan. Van cruciaal belang bij een led lamp is dat de warmte goed afgevoerd wordt. Gebeurt dat niet, dan gaat de levensduur van de led aanzienlijk achteruit. De kwaliteit van de elektronica is ook van belang.

Een LED Gloeilamp verbruikt slechts 2,5 tot 5,0 Watt aan vermogen, dat is veel minder dan een gloeilamp of halogeenspot (30/50 watt), maar ook een stuk minder dan een spaarlamp (5/12 watt).
Hierdoor kan gemakkelijk op de energierekening bespaard worden!


Milieu vriendelijk
Led lampen zijn zeer energie zuinig, zij verbruiken maarliefst 90% minder energie dan een traditionele gloeilamp en gaan veel langer mee. Bovendien zijn led lampen geen chemisch afval, maar kunnen zij gewoon bij het gewone huisvuil.


Geen opwarmtijd
Led lampen hebben geen opwarmtijd zoals bij een spaar- of TL-lamp. Na inschakelen hebben zij meteen de volledige lichtopbrengst.


Betaalbaarheid
Het is geen geheim dat de LED lampen in aanschaf duurder zijn, maar de besparing op uw energierekening en de lange levensduur maken de aanschaf meer dan rendabel.